Как се прави основен ремонт и кои са етапите?

Ремонтът в стари жилища започва с прецизен оглед и оценка на съществуващото положение. Само така може да се добие предства за мащаба на ремонта и за необходимите ремонтни работи.

Зидане с керамични тухли

За зидането на стената за разделянето на дневната, използвахме керамични тухли с вертикални кухини. Зидането с керамични тухли е все още най-често използвания метод за изграждане и ремонтиране на сгради в жилищното строителство.

Бързината на зидане и лесната работа с тези голямоформатни блокове никак не е за пренебрегване. Особено когато става въпрос не само за една стена, какъвто е нашият случай, а за работа на големи обекти.

Къртене

Ремонтът в страри жилища започва с прецизен оглед и оценка на съществуващото положение.

Само така може да се добие предства за мащаба на ремонта и за необходимите ремонтни работи.

При огледа стените е добре да се измерят с нивелир, за да се установи колко криви са те. А в по-голямата си част те са с отклонение във вертикала с по-няколко сантиметра. А освен това тук имаме и доста кривини между тавана и стените.

Баните са в най-лошо състояние и затова се налага да се свалят всички керамични облицовки а след това да се премахне и цялата мазилката от стените.

При ремонт в стари жилища, много често се налага премахване не само на настилките в помещенията , които са остарели и износени. Замазките под тях, правени през 60-70-те години на миналия век обикновено са рехави, напукани и нездрави.

Ремонтните работи започват след разчисването на всичко, за което говорихме и след одобрението на идейния проект.

Идеен проект

Имаше идеи за промяна на предназначението на помещенията. Но някои дадености ни спряха от реализацията на тозии проект.

Решихме да запазим помещенията с предназначението, с което са си.

Голямото помещение се разделя на две, като точно под портала ще е разположена трухлената преградна стена. Така отделяме дневната и сигуряваме още една стая, която може да бъде детска или кабинет на първо време.

Спалнята също остава като самостоятелно помещение. В нишата зад вратата удобно ще се разположи гардероб и така ще заема по-малко място.

Смяна на дограма

Почти на всеки обект се налага и подмяна на старата дървена дограма с нова – Певеце дограма.

При избора на нова дограма трябва да се съобразявате с много условия, за да изберете най-подходящата за определената стая. Казвам стая, защото не е задължително дограмата да е еднаква във всички стаи.

Знаем, че най-уязвимото място на всяка сграда, по отношение на шумо и топлоизолация са прозореците.

Важно е да се знае, че когато те са с добри показатели, се намалява потреблението на енергия, а с това значително се намаляват и разходите за отопление и климатизация.

Подова замазка

За всеки отделен случай може да се подходи различно. Тук решихме преди пясъчно циментовата замазка да положим плочи от екструдиран полистирен.

Така се постигат няколко ефекта – топлоизолация на пода, което пести енергия, ускоряване на ремонтните дейности и олекотяване на конструкцията.

Високата механична устойчивост и много голямата якост на натиск, заедно със стабилните размери правят тюркуазените плочи предпочитан материал за работа.

Плочите се предлагат в различна дебелина. Ние използвахме плочи с две различни дебелини. В стаите и дневната положихме плочи с дебелина от 5 см, а в кухнята и коридора плочи от 4 см, тъй като там нивото на плочата бе по-високо.

Гипскартон

В някои ситуации, когато таваните се нуждаят от многослойна мазилка за изравняване, по-доброто решение е сухото строителство. Или казано по-ясно – окаченият таван ще реши проблема с криявия таван – по-бързо и по-сигурно от конвеционалното изправяне с гипсова мазилка и тънкослойна финна шпакловка.

Гипскартонените плоскости се използват за изграждане на стени и облицовки. Липсата на строителна влага и бързия монтаж ги правят предпочитани за извършване на различни строително ремонтни работи

Гипсът допринася за комфорта на обитаване чрез топлоизолация, звукоизолация, пожарозащита. Той регулира влажността на въздуха в затворени помещения, тъй като се състои от множество малки пори, които при наличие на влага във въздуха я поемат и при недостиг я отдават.

Гипсовите стоителни материали не поставят никакви граници пред вашата фантазия – като се започне от разпределението и се стигне до формата и оформянето на повърхностите.

Естесвено изработката на декоративни тавани да бъде по-прецизна и детайлна в сравнение с монтажа на цялостен окачен таван.

Детайлите са по-малки, работата е по-бавна и изисква по-големи познания и опит за монтажа и изработката на различни декоративни тавани.

Водопровод

Изграждаме водопровода с полипропиленови тръби. Заваряването на водопроводните тръби става със специални инструменти, които осигуряват сигурна връзка между самите тръби или между тръбите и фитингите.

Полипропиленът е икономичен материал, който притежава комбинацията от изключителни физични, химични и термични качества, които не притежава нито един друг полимер. Затова и намира толкова широко приложение при израждането на водопроводни системи.

Вик Услуги и ремонти на водопреносна мрежа, монтаж на мивки, смесители, бойлери, огледала, тоалетни чинии, структури за вграждане и др. — www.homerepair.bg

Електроинсталация

Премахването на замазката си има и своите положителни страни. Ние се възползвахме от отстранената замазка и прекарахме част от кабелите на електрическата инсталция по пода.

Гофрираната тръба, в която се полагат кабелите, ги предпазва от нараняване по време на ремонта и позволява изтеглянето на допълнителни

кабели при необходимост. Без да се налага къртене.

Използването само на качествена и надеждна електроапаратура и електроматериали и стриктното прилагане на действащите у нас стандарти и норми са основната предпоставка за гарантиране сигурността и безопасността на електрическата инсталация.

След изграждането на основната част от електрическата инсталация може да се премине и към направата на новата замазка.

За да се изравни нивото в целия апартамент е необходимо на места тя да бъде с дебелина между 7 и 12 сантиметра.

Трябваше да намерим решение, защото замазка с дебелина 12 сантиметра е проблем.

Електро услуги за град Пловдив и Областта. Добри електротехници за изграждане на комплексни и сложни електроинсталации — www.homerepair.bg

Лепене на плочки

Не се поддавайте на изкушението да спестите сега и да съкратите някой от елементите на системата за лепене на плочки в мокри помещения или да замените някой от препоръчаните продукти с друг по-евтин. Със сигурност това ще окаже влияние върху дълготрайността на резултата и ще донесе разочарование от усилята по ремонта.

В тази баня сме се постарали да открием най-добрите варианти на цветови комбинации, най-ергономичното обзавеждане, най-ефектните решения за декорация на стените.

Полираните плочки гранитогрес са особено подходящи за ползване в затворени помещения, съчетани с ефектно осветление. Така могат да се подчертаят предимствата на гранитогресните плочки и да се разкрие целият разкошен блясък, ефирност и луксозност, които придават на нашия дом или офис.

Отличаващо предимство на полираните плочки гранитогрес е лесната им поддръжка, тъй като не задържат мръсотии или не позволяват абсорбиране на течности и влага.

Разнообразието от цветове и нюанси, фигури и щрихи на декоративните плочки и фризовете, позволява те да се прилагат широко в съвременния дизайн, като правят осъществими всички идеи и предпочитания.

Красивите елементи на фризовете, поставени вертикално, подчертават определени зони в банята.

Фризовете са малки на пръв поглед декоративни плочки, но с тях се постига огромен дизайнерски ефект. При проектирането и изграждането във всяка баня именно те са елементът, който подчертава стила и естетичността на помещението. Малките цветни плочки в разнообразни цветове имат огледален отблясък и “играят” със светлината в помещението, като я отразяват по различен начин.

За антрето и кухнята избрахме качествени испански плочки в два цвята от една и съща серия.

Диагоналното редене е за предпочитане не само защото придава значително по-раздвижен и по-приятен за окото вид на настилката, но и при това редене по-незабележими остават различията в големината и формата на крайните плочки да стените. Тези различия се получават когато съседните стени не са перпендикулярни една на друга и съответно срещуположните – успоредни помежду си.

Мазилка и шпакловка

За запълване на каналите от електрическата инсталация и изправянето на стените, там където е необходимо използвахме ръчна гипсова мазилка с перлит.

По принцип гипсовите продукти са предназначени за вътрешна употреба.

Перлитът, включен в състава на сместа олекотява материала.

Тази мазилка е подходяща за полагане върху различни основи, например тухлени зидарии, газобетон или бетон.

Работата е лесна и бърза. Материалът има добра адхезия към основата, но също така прилепва добре и към инструмента, с който се работи.

Техниката за нанасяне на стени и тавани е една и съща. За още по-добро сцепление основата може леко да се обработи и механично.

Като завършващ слой за изглаждане на стените, изравнени с гипсовата мазилка с перлит, ще нанесем финна гипсова шпакловка.

Няма значение дали нанасяте финната завърпваща шпакловка на стената или на тавана. Тя прилепва лесно към основата и с нея се работи изключително лесно.

Саниране

Санирането освен до икономия на енергия води и до един по-комфортен климат на обитаване. Естесвено санирането на жилището е една инвестиция, която възвръща вложените средства с течението на времето.

Когато избраната топлоизолационна система покрива изискванията за енергийна ефективност може да кандидатсвате по различни програми, осигуряващи финансови облекчения.

Изборът на топлоизолационна система никак не е лесен. Когато сте изправени пред трудния избор какви материали да изберете за изпълнение на топлоизолационната система, която да защити вашия дом от студ и жега, вие се нуждаете наистина от компетентен съвет.

Наред с техническите характеристики голямо внимание се обръща и на естетиката на топлоизолационните системи, като за крайни покрития се използват най-подходчщите за дадена система тънкослойни декоративни мазилки. Те съчетават защитни качества и устойчивост на атмосферни влияния с богата цветова палитра и различни структури.

Монтаж на вътрешна и външна топлоизолация гр. Пловдив www.homerepair.bg

Хидроизолация

Системите за сухо строителство са подходящи за всички видове помещения, включително такива с повишена влажност като бани, душ кабини, кухни, перални и сушилни, басейни, съблекални и др. Изпълнени с подходящи продукти, системите за сухо строителство представляват едно ефективно решение срещу влага и мухъл.

Тук при обличането на тоалетното казанче и тавана в банята използваме новите гипскартонени плоскости със стъклен воал. Те се произвеждат по иновативна технология, при която на повърхността на гипскартонената плоскост вместо хартиено покритие се полага фабрично грундиран стъклен воал, който е специално проектиран за мокри помещения и предпазва плоскостите от влага и мухъл.

За елиминиране на възможността за проникване на влага в стените в банята се полага хидроизолационен разтвор.

В хоризонталните и вертикални ъгли, допълнително се вгражда и хидроизолационна лента. Освен хидроизолационната роля, лентата защитава тези критични зони от напукване, тъй като много често на ъглите между стена-стена и стена–под се получават пукнатини.

Някои повърхности са пряко изложени на контакт с вода. Тук се включват стените и подовете на помещения с душове и техните прилежащи части, както и тези около ваните и мивките.

По тези стени задължително се полага хидроизолационен разтвор, неразреден с четка или валяк. Еластичният слой от хидроизолационната мембрана не позволява на влагата да преминава в стените.

За да се спазят изизскванията на производителя за полагането на хидроизолациятя следва и полагането на втори слой.

След хидроизолирането на повърхностите е препоръчително използването на еластични лепила за плочки.

Гъвкавият слой от хидроизолационната мембрана заедно с елестичното лепило осигуряват сигурна хидроизолационна и залепваща система за мокри помещения.

Боядисване

За боите, които се предлагат на пазара може да се говори много.

Всички бои, използвани за декорация, са съставени от свързващо вещество на водна основа или на основа органичен разтворител. В състава им влизат още и редица помощни вещества като сгъстители, катализатори на съхнене, добавки за разливност, различни агенти и др. Боята с която боядисваме е на водна основа но какво всъщност означава това и защо то е важно.

Външна блиндирана врата

Смяната на външната врата е почти задължителна при основни ремонти на стари жилища. Това е така, защото очакваме външната врата да ни пази все по-сигурно от недоброжелателни посещения.

Новите блиндирани врати имат метална каса. В нея в заводски условия са пробити отвори за металните щипове, за които се заваряват.

Вратата притежава две независими заключващи системи. Основно невидимо заключване в 5 точки и допълнително механично заключване в 4 точки.

Във вратата е вградено захранване, което подсигурява отключването с безконтактната карта.

А акумулаторната батерия осигурява захранване при спиране на тока.

Приложението на безконтактната технология, позволява четящото устройство да се скире в крилото на вратата и да остане невидимо. Това от своя страна повишава сигурността на интелигентната система за защита.